„Congresul SUA a adoptat Legea Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023. Printre prevederile acesteia se regăseşte solicitarea legislativului american ca, în 6 luni de la promulgarea legii, Secretarul de Stat al SUA împreună cu şefii altor agenţii federale relevante să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliaţii NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relaţiilor economice, consolidarea asistenţei economice şi de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creşterea rezilienţei democratice”, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

„Prevederea legislativă este rodul unei iniţiative introdusă de un grup bipartizan de membri marcanţi ai Congresului american precum senatorii Jeanne Shaheen, preşedinta Subcomisiei pentru Europa şi cooperare regională de securitate din Comisia de relaţii externe a Senatului SUA (democrată), Mitt Romney, membru al Comisiei de relaţii externe a Senatului SUA (republican), dar şi membri ai Camerei Reprezentanţilor precum Mike Turner şi William Keating. Iniţiativa a beneficiat de sprijinul unor membri importanţi ai Senatului american printre care Chris Coons, Roger Wicker, Benjamin Cardin. Prevederea face parte din pachetul legislativ cunoscut în Congresului american drept Legea Omnibus (care include şi asistenţa pentru Ucraina constând în sprijin economic şi militar)”, se spune în comunicat.

„Elaborarea unei strategii a SUA faţă de regiune va constitui un instrument substanţial şi comprehensiv pe care Romania îl susţine pe deplin. În sprijinul acestei cauze, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, precum şi diplomaţii Ambasadei României la Washington au purtat, încă de la debutul sesiunii legislativului SUA, numeroase discuţii cu membri şi experţi ai Congresului american. De asemenea, tema Mării Negre se află constant pe agenda politică a ambasadei, în decursul anului fiind organizate numeroase evenimente care au avut drept scop creşterea vizibilităţii regiunii în rândul decidenţilor americani”, se mai arata în comunicat.