Războiul Kargil ar fi putut deveni primul război cu adevărat nuclear, Încă din luna mai 1999, Pakistanul a avertizat că ar putea recurge la „orice armă” în cazul în care războiul Kargil va continua să escaladeze, scrie nationalinterest.org

Istoric

Războiul Kargil  a fost un conflict armat între India și Pakistan , care a avut loc între mai și iulie 1999 în districtul Kargil din Kashmir și în altă parte de-a lungul liniei de control (LOC).

Cauza războiului a fost infiltrarea soldaților pakistanezi deghizați în militanți din Kashmir în poziții pe partea indiană a LOC, care servește drept frontieră de facto între cele două state. În primele etape ale războiului, Pakistanul a dat vina în totalitate pe insurgenții din Kashmir independenți, dar documentele lăsate în urmă de victime și declarațiile ulterioare ale primului ministru și șefului statului major al armatei au arătat implicarea forțelor paramilitare pakistaneze, conduse de generalul Ashraf Rashid .

Armata indiană , mai târziu susținută de Air Force India , a recucerit majoritatea pozițiilor de pe partea indiană a LOC infiltrat de trupele pakistaneze și militanții. În fața opoziției diplomatice internaționale, forțele pakistaneze s-au retras din pozițiile rămase din India de-a lungul LOC.

Războiul este cel mai recent exemplu de război la mare altitudine pe teren montan și, ca atare, a pus probleme logistice semnificative pentru părțile care luptă. Este, de asemenea, singurul caz de război direct și convențional între statele nucleare (adică cele care dețin arme nucleare ). India a efectuat primul său test de succes în 1974 ; Pakistanul, care și-a dezvoltat în secret capacitatea nucleară încă din același timp, a efectuat primele teste cunoscute în 1998 , la doar două săptămâni după o a doua serie de teste efectuate de India.

Foto: nationalinterest.org