Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 1 februarie, în baza militară Camp Butmir (Sarajevo) cu militarii români participanți la operația EUFOR ALTHEA, cu comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina (BiH), generalul-maior Helmut Habermayer (Austria), și cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha (SUA).
Discuțiile cu oficialii EUFOR și NATO au vizat situația de securitate din Bosnia și Herțegovina și creșterea în complexitate a provocărilor în Balcanii de Vest, ca urmare a războiului dus de Federația Rusă în Ucraina. De asemenea, agenda convorbirilor a abordat și perspectiva prezenței, în continuare, a militarilor români la misiunea EUFOR ALTHEA.
„Situată în topul țărilor contributoare la operația EUFOR ALTHEA, România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menținere a unui climat sigur și stabil în Balcanii de Vest, o regiune de importanță strategică pentru noi. Suntem foarte mândri de modul exemplar în care militarii români își duc la îndeplinire sarcinile încredințate și vom rămâne și pe mai departe implicați în această misiune asumată de Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.
În cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu detașamentul constituit din peste 200 de militari români din structura de forțe a EUFOR ALTHEA. Subunitățile de manevră din compunerea contingentului românesc sunt generate de Batalioanele 22 și 26 Infanterie din Brigada Multinațională Sud-Est. Briefingul de prezentare a fost susținut de locotenent-colonelul Marian Coman, seniorul național în acest teatru de operații.
Au fost prezentate, în principal, tipul și numărul de misiuni executate, respectiv evoluția situației de securitate în aria de responsabilitate. Militarii au raportat că, în contextul de relativă stabilitate, în programul curent al EUFOR ALTHEA sunt incluse misiuni, exerciții și antrenamente alături de colegii din forțele armate ale BiH.
Ministrul Tîlvăr a remarcat performanțele în cea mai lungă participare românească într-un teatru multinațional de operații: „cu siguranță, stabilitatea din Bosnia și Herțegovina este și rezultatul contribuției ţării noastre, prin devotamentul militarilor săi de pe parcursul rotaţiilor succesive ale misiunii Uniunii Europene, începând cu 2004, precum și ale misiunilor NATO IFOR, respectiv NATO SFOR care le-au precedat, începând cu 1996, și în care Armata României a plătit tributul de sânge cu un militar căzut la datorie și trei militari răniți”.
Sursa: MApN