Cinci țări au programe în derulare sau care vor demara în următorii ani. Despre acest subiect au vorbit la Digi24 fostul cosmonaut Dumitru Prunariu și scriitorul Alexandru Mironov.
- 2020 – China și-a pus steagul pe Lună și a adunat probe din solul selenar
- 2021 – Rusia va lansa modulul Luna 25, primul program de acest fel după destrămarea URSS
- 2021 – India va lansa programul Chandrayaan 3 care are ca scop aselenizarea unei sonde
- 2024 – Israel va demara o misiune robotizată pe Lună după eșecul sondei Beresheet din 2019
- 2024 – SUA planifică o misiune umană pe Luna cu 3 astronauți americani și unul candian. Programul Artemis are ca scop prezența de lungă durată pe Lună
„Luna este importantă pentru resursele pe care le are”
Dumitru Prunariu:
,,Luna este importantă pentru resursele pe care le are. Să nu uităm că pe Lună s-a descoperit titan și heliu 3. Heliul 3 este foarte important pentru centralele nucleare. Acestea pot constitui surse de energie viitoare pentru lume și pentru zboruri care se vor desfășura de pe Lună mai departe, spre alte planete.
Aceste materiale sunt așteptate pentru a fi prelucrate și utilizate pe Lună, dar și multe alte materiale. Să nu uităm că Luna reprezintă, încă, un corp ceresc destul de puțin cunoscut, deși oamenii au reușit să îl atingă în 1969. Acum vor să se plaseze în polul ei sud, acolo unde bănuiesc că se află mai multe resurse și unde se află gheață, care poate fi transformată în apă, și oxizi de diverse materiale care pot fi tranformați în oxigen. Acolo își vor stabili baze permanente și vor începe să sape și în interiorul Lunii.”
Alexandru Mironov:
,,Este o pagină din istoria viitoare. Noi nu mai suntem acum în fața unui roman SF. Sunt date concrete la care lucrează marile laboratoare și marile instituții specializate, pentru că acesta este planul omenirii. Cel puțin programul Artemis și cel al chinezilor sunt misiuni concrete de mers pe Lună.”
Detalii Aici
Foto: yqqlm.com