Activitățile dedicate sărbătoririi celor 125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare, actualul Comandament al Flotei, au cuprins și un proiect pilot, atât pentru Forțele Navale Române, cât și pentru Armata României, „Comandantul Flotei pentru o zi”.
Pentru câteva ore, comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, a „predat” comanda unității, astăzi, 25 februarie, elevului caporal Matteo Damaschin de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, care a trăit o experiență unică pentru un elev militar.
La sediul Comandamentului Flotei ei au împărtășit impresii despre rolurile pe care le au fiecare, atât la colegiu, cât și la cârma celei mai complexe structuri militare din Dobrogea.
În continuare, tânărul cadet a primit invitația de a lua parte la o prezentare a navelor militare aflate la cheu, în portul militar Constanța. Însoțit de contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, a urcat la bordul dragorului maritim „Sublocotenent Alexandru Axente”, prima navă pe care a activat actualul șef al Flotei, după absolvirea Institutului de Marină (Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din prezent), și pe care, ulterior, a comandat-o, precum și la cel al fregatelor „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, pe cea din urmă conducând-o în numeroase misiuni internaționale.
La final de întâlnire, comandantul Flotei i-a oferit lui Matteo un cadou simbolic, perechea sa de echere de navigație, și i-a transmis:
„Meseria de marinar este grea, dar secretul constă în determinarea și voința cu care acționezi în viață. În Marina Militară, toți ofițerii sunt de părere că visul oricărui cadet ar trebui să fie acela de a ajunge comandant de navă. Dacă ajungi comandant, ai un echipaj pe care îl conduci, ai o misiune și trebuie să iei decizii, iar, în consecință, deciziile la comanda unei nave sunt extraordinar de multe. Tot timpul se întâmplă câte ceva. Prin urmare, un comandant de navă nu are timp niciodată să se plictisească, iar în timp devine o persoană foarte puternică. De acești comandanți puternici avem nevoie pentru ca ei să preia frâiele Forțelor Navale Române!”.
Sursa: Forțele Navale Române
Foto: Ionuț Felea