Colegiul Electoral a aprobat luni victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, informează marţi Agerpres, care citează AFP.

În intervenţia sa de celebrare a rezultatului, Joe Biden urmează să îndemne America să “întoarcă pagina” în pofida refuzului încăpăţânat al lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea.

Fără a produce surprize, marii electori, care s-au întâlnit în fiecare stat al federaţiei americane, au confirmat consacrarea victoriei lui Joe Biden, care va deveni pe 20 ianuarie cel de-al 46-lea preşedinte din istoria Statelor Unite.

Dacă etapa votului marilor electori reprezintă în mod tradiţional o formalitate, Donald Trump i-a conferit anul acesta o importanţă deosebită refuzând să accepte verdictul urnelor şi s-a făcut ecoul teoriilor conspiraţiei despre posibile fraude electorale.

Limita de 270 de mari electori, sinonimă cu victoria, a fost depăşită în favoarea lui Joe Biden în finalul după-amiezei de luni, când statul California, unde candidatul Partidului Democrat a câştigat detaşat, şi-a adăugat voturile la totalul celor exprimate.

“În lupta pentru sufletul Americii, democraţia a câştigat”, ar urma să declare Joe Biden într-un discurs, din care au fost date publicităţii în avans câteva extrase de către echipa sa.

“Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem pagina. Să ne strângem”, va adăugat el într-un discurs programat să-l rostească la Wilmington, Delaware, în jurul orei locale 19:30 (00: 30 GMT marţi). “Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această ţară. Şi acum ştim că nimic – nici măcar o pandemie sau un abuz de putere – nu poate stinge această flacără”.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Joe Biden/Facebook