Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofoboie, discriminare și rasism și că statul român nu trebuie să tolereze discursul urii și teoriile conspiraționiste, tot mai răspândite în mediul online.

„Un stat democratic este caracterizat prin echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, respect faţă de demnitatea umană şi faţă de valori esenţiale, precum libertatea de exprimare, iar soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism din respectiva societate. Tocmai de aceea, statul nu trebuie să tolereze acest gen de manifestări, la fel cum nu trebuie să tolereze nici discursul urii şi teoriile conspiraţioniste, din ce în ce mai răspândite în mediul online”, a declarat premierul în cadrul unei ceremonii dedeicate introducerii la nivel naţional a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”.

El și-a exprimat convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei, culturii și tradiției evreilor în România și a memoriei Holocaustului și la consolidarea unei democrații reziliente in deplină concordanță cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Marcel Ciolacu a spus că „pentru o națiune puternică, democratică, patriotismul înseamnă în egală măsură a nu ascunde părțile întunecate ale istoriei sau pe acelea care le-au generat”.

„Greșelile istoriei trebuie cunoscute pentru a nu fi repetate iar predarea cursului «Istoria evreilor. Holocaustul» va face cunoscute aceste lucruri tinerilor de astăzi”, a subliniat Ciolacu.