Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a declarat marţi, în plen, cu prilejul vizitei lui Gordan Jandrokovic, Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, în România, că cooperarea dintre România şi Croaţia, în domeniul securităţii şi al apărării, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, rămâne o dimensiune foarte importantă pentru securitatea şi stabilitatea din Europa în ansamblul său. Gordan Jandrokovic, Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, a susţinut o alocuţiune în plenul Camerei Deputaţilor.

“Cooperarea dintre România şi Croaţia, în domeniul securităţii şi al apărării, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, rămâne o dimensiune foarte importantă pentru securitatea şi stabilitatea din Europa în ansamblul său. Având în vedere evoluţiile din Ucraina, vă adresăm felicitări, domnule preşedinte, pentru succesul primului summit parlamentar al Platformei Crimeea, eveniment important care a transmis un puternic mesaj de unitate, solidaritate şi sprijin internaţional pentru această ţară”, a spus Ciolacu. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că, aşa cum s-a evidenţiat şi prin mesajul transmis în cadrul acestui summit, România reconfirmă asistenţa pe multiple planuri oferită Ucrainei, precum şi angajamentul de a participa activ la procesul de reconstrucţie.

”Pentru România, acest proces este cu atât mai important cu cât dorim să revenim cât mai rapid la un ritm susţinut de recuperare a decalajelor de dezvoltare faţă de media Uniunii Europene, iar acest lucru este posibil odată cu intrarea statelor noastre în Spaţiul Schengen. Cetăţenii noştri nu trebuie să suporte costul indirect al acestei întârzieri. Este corect şi sunt ferm convins că ambele state vor intra în luna decembrie în Spaţiul Schengen”, a subliniat el. 

”În cei 30 de ani de relaţii diplomatice pe care îi aniversăm în anul 2022 am fructificat multiple oportunităţi de dialog şi de sprijin reciproc şi îmi exprim speranţa că acest capitol va fi şi mai mult valorificat în viitor, în special pe plan economic”, a mai spus Marcel Ciolacu.