Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, a transmis un mesaj, pentru DC News, despre importanța dialogului social între sindicate și instituțiile statului.

Într-un interviu pentru DC News, Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, a transmis un mesaj despre importanța dialogului social în România:

„Dialogul social nu a fost inventat doar ca o sintagmă în sine, a fost formulat ca noțiune pentru a se realiza un echilibru între puterea de stat și voința populară. Sindicatele nu sunt nici mai mult, nici mai puțin decât prevede legea. Sindicatele nu au nici mai multe drepturi și nici mai puține obligații decât prevede moralitatea și contractul pe care și l-au asumat în fața membrilor și în fața socialului din România.

În aceste condiții, pentru tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în Ministerul de Interne, bun sau rău, sindicatele sunt în egală măsură responsabile cu cei care au deținut puterea. Pe cale de consecință, ministrul Bode nu trebuie să aibă în sindicate o opoziție doar de dragul opoziției, ci trebuie să aibă un partener de la a cărui opoziție trebuie să rezulte soluții constructive, ca obligații față de poporul pe care îl reprezintă angajații MAI și familiile acestora și, mai mult decât atât, pentru ceea ce înseamnă siguranța națională“, punctează Ciocan.

Ciocan, nemulțumit de activitatea președinților de sindicat

„În calitate de membru de sindicat, în calitate de director de comunicare, dar, mai ales în calitate de polițist care a depus jurământul de credință față de România și față de cetățeni, vreau să spun că de-a lungul celor 30 de ani, tot ceea ce s-a întâmplat a condus la ceea ce noi gestionăm astăzi. Avem diferite nemulțumiri, atât ca polițiști simpli, ca oameni care fac parte din sindicate, dar și ca enunțuri afirmate de liderii de sindicat. Aceștia nu sunt nici mai mult nici mai puțin decât președinți aleși care, conform statutelor sindicale, au niște obligații, dincolo de drepturi. Atrag atenția tuturor liderilor de sindicat, președinților de sindicate din această mare familie a MAI, că înainte de sumele bănești pe care le primesc pentru efortul pe care îl fac în apărarea drepturilor polițiștilor, trebuie să reprezinte în interesul colegilor noștri și în interesul națiunii tot ceea ce înseamnă dialogul cu MAI

Președinții sunt plătiți din banii membrilor de sindicat, iar în calitate de polițist și membru de sindicat cer public, în interesul națiunii, în interesul ministerului și în interesul membrilor de sindicat ca toți liderii să nu mai accepte salariul. Voi introduce pe ordinea de zi a dialogului social în prima ședință și, mai mult decât atât, să-și păstreze funcțiile în Poliție și să reprezinte în adevăratul sens al cuvântului interesele polițiștilor, asta reprezentând adevăratul dialog cu Ministerul de Interne. Dacă nu vor mai fi stimulați cu bani din propriile salarii, atunci vor pune osul la treabă în adevăratul sens al cuvântului“, e de părere Christian Ciocan.

Președinții de sindicat trebuie să devină parteneri reali de dialog

„Sunt nemulțumit de foarte multe lucruri care s-au întâmplat în ultimii doi ani în dialogul social, lucruri care nu afectează doar polițiștii, dar și bunul mers a ceea ce înseamnă o societate democratică într-o Europă a anului 2021. Începând cu 11 ianuarie anul curent, propun în mod public soluții pentru toate problemele pe care eu le-am identificat ca polițist în ultimii 30 de ani, ca membru de sindicat și, mai mult decât atât, ca cetățean român, pentru că nu se poate nimic în socialul din România fără partea angrenată într-un sistem de forță al statului.

Cer tuturor liderilor de sindicat să se constituie în parteneri reali de dialog față de demnitarii care conduc ministerele, în special față de ministrul Bode în particular, pentru că nu se poate face construcție dacă nu ne așezăm la masa dialogului. Sindicatele nu sunt numai cele din București, sunt reprezentate de polițiști din toată România și atrag atenția liderilor de la București că dacă nu vor ține cont de ceea ce înseamnă popor, atunci nu sunt lideri, sunt doar niște căpușari“, a conchis Christian Ciocan.