China a testat un sistem de rachete anti-balistice (ABM) capabil să lovească ținte în afara atmosferei. Ministerul Apărării Naționale din  China a anunțat joi că testul a atins obiectivul dorit. „Testul este de natură defensivă și nu vizează nicio țară”, precizează sursa citată.

Testul de joi este al cincilea pe care China l-a anunțat public.

Zborul unei rachete balistice constă, de obicei, în trei faze: faza de creștere în care racheta mamă  alimentează modulul  în cer, faza de mijloc în care rapelul se oprește în timp ce racheta trece în afara atmosferei și fază terminală în care racheta reintră în atmosferă și lovește ținta.

Faza de mijloc este cea mai vitală în ceea ce privește interceptarea unei rachete balistice.

„O ABM( rachetă balistică) la mijlocul cursului înseamnă să interceptezi racheta în timp ce se află în faza de zbor liber în afara atmosferei”, a declarat Song Zhongping, un expert militar chinez și comentator TV, citat de Global Times.

Marea dificultate a unei interceptări constă în traiectoria înaltă, a spus Song, menționând că ținta interceptării este de obicei o rachetă balistică cu rază intermediară sau intercontinentală (ICBM).

,,Din punct de vedere tehnic, este ușor să interceptezi o rachetă balistică în faza de creștere, deoarece racheta este încă aproape de sol și accelerează, dar este dificil să atingi  locul de lansare, care este de obicei adânc pe teritoriul ostil”, a mai spus sursa citată.

Sursa text și foto: defenseworld.net