La data de 31 august 2023, o delegație din Republica Turcia condusă de către Seyfullah Hacımüftüoğlu, Secretar General al Consiliului Securității Naționale al Republicii Turcia, a efectuat o vizită la Ministerul Afacerilor Interne.

Delegația turcă, însoțită de către E.S. domnul Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București, a fost primită la sediul MAI de către o delegație din care au făcut parte: domnul chestor general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Ordine și Siguranță Publică, domnul dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență și domnul chestor de poliție Mihai-Cătălin Necula, secretar de stat pentru relații internaționale.

Cu prilejul acestei vizite interlocutorii au avut ocazia să realizeze un schimb de opinii consistent cu privire la provocările curente în domeniul afacerilor interne, inclusiv la nivel regional, cu accent pe principalele teme de interes reciproc precum situațiile de urgență, protecția frontierelor și combaterea migrației ilegale, cooperare în domeniul Jandarmeriilor și cea polițienească.

În cadrul discuțiilor, părțile și-au exprimat mulțumirea față de evoluțiile înregistrate în cooperarea bilaterală și a fost  evidențiată importanța întăririi coordonării, la toate nivelurile.

În context a fost transmisă invitația adresată de către Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, ministrului Ali Yerlikaya de a realiza o vizită în România. Partea turcă a confirmat interesul pentru realizarea unei bune coordonări la nivel strategic în vederea creșterii rezilienței statale ținând cont de mediul de securitate regional.

A fost reiterat angajamentul ambelor părți de a intensifica eforturile pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale, precum și pentru asigurarea securității sporite la Marea Neagră. Prin acțiunile lor din aceste domenii, RO și TR se vor coordona pentru a asigura siguranța tuturor cetățenilor, inclusiv la nivelul UE.

În ceea ce privește domeniul situațiilor de urgență, a fost evidențiată cooperarea solidă și susținerea reciprocă pe care cele două țări și le-au acordat reciproc în momentele de criză, precum și determinarea pentru aprofundarea și dezvoltarea acesteia.

Sursa: MAI