Ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat marți, la Paris, cu omologul său american Antony Blinken despre sprijinul acordat de SUA pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Șeful diplomației române a anunțat, într-o postare pe Twitter, că s-a întâlnit cu secretarul de stat Antony Blinken cu ocazia Consiliului Ministerial al OCDE de la Paris.
“I-am mulțumit pentru sprijinul acordat de SUA și de el personal pentru avansarea procesului decizional privind deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE. România este pe deplin angajată în Parteneriatul Strategic România – SUA”, a scris Aurescu, pe contul său de pe rețeaua de socializare amintită.
Bogdan Aurescu participă, în perioada 5-6 octombrie 2021, la Paris, la reuniunea anuală la nivel ministerial a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), lucrările Consiliului Ministerial reunind delegații ale statelor membre, țărilor partenere-cheie și aspirante la aderare, precum și ale unor organizații și instituții internaționale.
“Participarea ministrului Bogdan Aurescu la lucrările conferinței ministeriale a OCDE reprezintă o oportunitate pentru promovarea profilului României ca stat ferm angajat față de obiectivul aderării la OCDE”, a anunțat MAE într-un comunicat remis înaintea reuniunii.
Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic, țara noastră depunându-și oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost apoi reiterată în mai multe rânduri.
Conferința Ministerială a Consiliului OCDE este forumul la cel mai înalt nivel decizional al organizației, la care participă anual miniștri ai economiei, finanțelor, afacerilor externe, comerțului sau alți membri ai guvernelor statelor membre, împreună cu invitați din țările și organizațiile internaționale partenere ale OCDE. În prezent, membrii OCDE discută în legătură cu lansarea unui nou val de extindere a organizației.
Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.
Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Foto: Twitter
Sursa: caleaeuropeana.ro