Ministrul afacerilor interne, Lucian BODE, a discutat, prin videoconferinta cu Süleyman SOYLU, ministrul de Interne al Republicii Turcia.

În cadrul dialogului, au fost abordate domenii importante de interes comun, precum: combaterea criminalității organizate transfrontaliere, combaterea terorismului și cooperarea în domeniul situațiilor de urgență.

Ambele părți au reliefat nivelul foarte bun al cooperării între structurile celor două ministere, context în care a fost exprimată intenția de a consolida cadrul juridic de cooperare în mai multe domenii, precum cel al securității, al situațiilor de urgență, respectiv al formării personalului din cadrul jandarmeriilor.

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a declarat: „Apreciez colaborarea dintre România și Turcia în domeniul afacerilor interne. Totodată, sunt convins că o relație puternică și dinamică între UE și Turcia este de interes reciproc, fiind o investiție strategică pe termen lung în viitorul relațiilor noastre”.

Partea turcă a subliniat și importanța diversificării cooperării noastre bilaterale în domeniul afacerilor interne, în contextul provocărilor existente la nivel global, cu accent pe gestionarea migrației, extrem de importantă în acest sens fiind cooperarea  cu țările sursă.
Legat de gestionarea migrației, partea română a menționat că RO are o abordare comprehensivă care presupune relaționarea cu țările sursă, cu cele de tranzit, gestionarea din perspectiva frontierelor și la nivelul teritoriului țării, precum și măsuri de returnare, poziție pe care a susținut-o și la UE.  

Întrucât au fost sărbătoriți 10 ani de la semnarea Parteneriatul Strategic, cei doi miniștri au stabilit ridicarea relației bilaterale la cel mai înalt nivel în beneficiul propriilor cetățeni. Astfel, în 2022, vor fi organizate întâlniri bilaterale la nivelul celor doi miniștri, în România și în Turcia, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19.

Sursa: MAI