O echipă de investigaţii compusă din autorităţi germane şi olandeze a destructurat un grup infracţional care era specializat în atacurile cu dispozitive explozive asupra bancomatelor, transmite Europol.

Nouă suspecţi au fost arestaţi în urma unei investigaţii care a durat 18 luni şi a fost coordonată de Europol şi Eurojust.

Infractorii realizau cursuri despre spargerea bancomatelor şi au fost găsite legături ale acestora cu 15 atacuri asupra unor ATM-uri din Germania.

Bancomatele erau sparte folosind dispozitive explozive făcute acasă, provocând, astfel, riscuri majore pentru rezidenţi şi trecători. În timpul unei astfel de explozii, unul dintre suspecţi a murit, iar un altul a fost grav rănit.

Investigaţia autorităţilor a început în februarie 2020, după ce autorităţile din Osnabrück, Germania, au identificat comenzi suspicioase de bancomate produse de o companie germană.

Investigaţiile au dus la un individ de 29 de ani din Ţările de Jos, Utrecht, şi complicele său, de 24 de ani, care conduceau un centru de instrucţie privind atacurile cu dispozitive explozive asupra bancomatelor. Cei doi ofereau cursuri privind spargerea mai multor tipuri de bancomate. Acest grup infracţional a fost, de asemenea, implicat în 15 atacuri asupra mai multor bancomate din Germania, provocând pierderi de 2.150.0000 de euro.

Au fost percheziţionate şapte case din Ţările de Jos (Utrecht, Amsterdam şi Haga), ducând la arestarea a trei indivizi.

Foto: Europol

Sursa: Monitorul Apărării și Securității