Arabia Saudită negociază cu Rusia achiziționarea  sistemelor de apărare aeriană S-400 și a avioanelor Su-35, la trei ani după ce cele două țări au semnat un acord de cooperare militară, potrivit DefenseWorld.net.

“Până nu semnăm contractele, nu vorbim despre acest lucru(…) Procesul de negociere este în desfășurare”, a declarat Sergei Chemezov, CEO-ul companiei ruseșești de armament Rostec.

Saudi Arabian Military Industries (SAMI) are un obiectiv ambițios de a produce 50% din echipamentele de apărare până în 2030.   Parteneriatele cu Rusia în acest domeniu includ transferul de tehnologie pentru producția locală a sistemului de rachete S-400, a sistemului Kornet-EM, a lansatorului automat de grenade AGS-30 și a puștilor Kalashnikov AK-103.

În februarie 2019, Serviciul Federal de Cooperare Militar-Tehnică (FSMTC) a declarat că Rusia și Arabia Saudită discută condițiile pentru activarea contractului S-400. Două luni mai târziu, o sursă a declarat pentru Interfax că Rusia a început să furnizeze sisteme TOS-1A către Riad.

Cele două părți înființează acum o fabrică comună de fabricare a puștilor de asalt Kalashnikov.

Fostul SUA Președintele Donald Trump aprobase vânzarea sistemelor de rachete Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), concurentul S-400, către Arabia Saudită. Administrția  Biden ar fi înghețat vânzarea de arme către Arabia Saudită, determinînd  Riadul să căute alte alternative.