Angel Tîlvăr, a participat joi, 13 aprilie 2023, la cea de-a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de externe, care a fost axată pe teme de securitate, organizată într-un format comun cu miniștrii apărării din cele trei state.

Astfel, la reuniune au mai luat parte ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, și primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzapharova, în numele ministrului Dmytro Kuleba.

Temele de discuție au cuprins situația de securitate din regiune, eforturile de contracarare a efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a presiunilor exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova, sprijinul NATO și al UE pentru Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, discuțiile în acest format au fost centrate și pe întărirea cooperării trilaterale în domeniul consolidării capacităților de apărare ale celor două state vecine României și a rezilienței acestora în contextul războiului de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina.

“Prin întâlnirea noastră de astăzi, am continuat astfel contactele bilaterale anterioare la nivelul apărării, atât cu domnul ministru Reznikov, cât și cu domnul ministru Nosatîi, acest format trilateral fiind o consecință firească a nevoii de consolidare a cooperării dintre țările noastre, având în vedere evoluțiile situației de securitate din regiune,” a declarat ministrul Tîlvăr la finalul întâlnirii.

La finalul reuniunii trilaterale în format externe – apărare, a fost semnată de către cei șase reprezentanți ai României, Ucrainei și Republicii Moldova o Declarație Comună, care subliniază principalele elemente ale agendei discuțiilor și ale angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.

Sursa: MApN