Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat, cu ocazia sărbătorii Zilei Forţelor Aeriene, că experienţa dramatică a Ucrainei arată că apărarea începe de acasă, de aceea Armata României desfăşoară “cel mai ambiţios program de modernizare din istoria sa”.

“După o lungă perioadă de pace, Europa cunoaşte, din păcate, din nou realitatea dură a războiului. Nu departe de graniţele noastre, Ucraina vecină este greu încercată de un război de agresiune brutal, declanşat în mod ilegal şi nejustificat de Federaţia Rusă. România se află în avangarda solidarităţii europene şi euro-atlantice, asigurând ajutor şi sprijin poporului ucrainean. Ţara noastră este parte a celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, iar acest statut ne oferă cele mai importante garanţii de securitate din întreaga noastră istorie. Dar experienţa dramatică a Ucrainei ne arată şi că apărarea începe de acasă. Armata României desfăşoară cel mai ambiţios program de modernizare din istoria sa. Investiţiile pornite în baza unui nivel predictibil de finanţare, stabilit la 2% din PIB, începând cu anul 2017, încep să producă efecte vizibile. Din acest an, acest nivel a crescut la 2,5% din PIB, ceea ce permite accelerarea unor programe esenţiale pentru ridicarea capacităţii de acţiune a Armatei României”, a transmis ministrul.

“Forţele Aeriene Române traversează una dintre cele mai faste perioade din istoria lor.

Programele de înzestrare derulate în ultimii ani au asigurat dotarea cu tehnică modernă pe toate componentele sale acţionale – aviaţia militară, apărarea aeriană cu baza la sol şi radiolocaţia.

Astfel, după operaţionalizarea primei escadrile de F-16, în acest au fost făcuţi paşi decisivi pentru asigurarea următoarelor două escadrile. Cele 32 de aeronave F-16, achiziţionate de la Guvernul Norvegiei vor începe să sosească spre sfârşitul acestui an şi în anii următori. Avioanele vor fi livrate în stare operaţională şi vor fi modernizate în ţară, împreună cu aeronavele primei escadrile, la cea mai actuală versiune. Resursa disponibilă a aeronavelor preluate de la Forţele Aeriene Norvegiene asigură operarea pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, de tip F-35”, a mai spus Angel Tîlvăr.

Foto: MApN