Christian Ciocan a oferit un interviu, la DC News, în care a vorbit despre ajutorul pe care românii trebuie să îl acorde călugărilor de la Muntele Athos.

„În ceea ce privește ajutorul pentru Muntele Athos, e vorba de chestiuni de principiu, noi suntem stat laic, dar, prin Constituție, cultele sunt sprijinite. E foarte bine că este așa. Ar fi interesat de văzut dacă, în Muntele Athos, mănăstirile românești se bucură de aceeași susținere din partea noastră ca popor și moral, dar și financiar, pentru că monahii de acolo au nevoie să trăiască. O mănăstire are și niște cheltuieli, niște nevoi și trebuie să fie sprijinită“, precizează Ciocan.

Se dorește o globalizare a credinței

„Din informațiile mele, spre deosebire de alte comunități, mănăstirile românești din Athos nu o duc chiar atât de bine. Locul este recunoscut ca un centru al credinței, iar binefacerile sunt de ordin planetar. Eu empatizez, iar dacă aș avea posibilitatea aș ajuta pe cât pot eu. Trebuie un efort conjugat pentru ca monahii români să fie ajutați. Ei oricum își fac treaba, deoarece Dumnezeu se adresează oamenilor prin intermediul lor.

Se dorește o globalizare a credinței, deoarece Dumnezeu este unul singur în toată lumea. Observăm și pelerinajele făcute de Papa, care a avut o întrevedere cu reprezentanți musulmani. De asemenea, Patriarhul Bartolomeu al 2-lea a venit în România. Se dorește o reluare a legăturilor între toate cultele și bisericile lumii. În aceste condiții, global vorbind, ar trebui o mai mare susținere pentru monahii români din Muntele Athos.

În prezent, într-un acord cu statul, reprezentat de președintele Klaus Iohannis, Patriarhia a confirmat că slujbele vor fi ținute, iar tradiția creștin-ortodoxă va fi respectată. Acest lucru oferă speranțe atât credincioșilor cât și laicilor“, a precizat Christian Ciocan.