Pentru prima dată în decurs de 11 ani, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este în căutare de noi astronauţi.

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) invita cetăţenii romani care răspund criteriilor de selecţie să candideze. Procesul de recrutare este deschis candidaţilor din România, ca urmare a faptului că ţara noastră este Stat Membru ESA.

Perioada de depunere a candidaturilor este între 31 martie şi 28 mai 2021. ESA va lua în considerare doar înscrierile trimise pe parcursul celor opt săptămâni prin intermediul portalului “Cariere la ESA”.

După încheierea perioadei de înscriere, va urma un proces de selecţie în şase etape, ce se prevede a fi finalizat în octombrie 2022.

Candidaţii care doresc să aplice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii:

– Să aibă o pregătire profesională excepţională şi un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor. Sunt eligibili candidaţii care au studii cel puţin la nivel de master şi cel puţin trei ani de experienţa profesională.

– Printre domeniile cele mai frecvent întâlnite la astronauţii de carieră se numără: inginerie aerospaţială, aviaţie, diverse ramuri de inginerie, matematică-fizică, ştiinţele naturii, medicină, cibernetică, fără ca lista să fie exhaustivă.

O listă completă a criteriilor de selecţie poate fi accesată pe site-ul Dedicat potenţialilor candidaţi: https://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/ESA_Astronaut_Selection

“Misiunile pentru care se pregăteşte omenirea vor fi de explorare robotică şi cu echipaj uman. Ne referim aici la misiuni pe Lună şi ulterior pe Marte. Identificarea unei noi generaţii de astronauţi este esenţială astăzi pentru a ne pregăti pentru misiunile de mâine, ” declara preşedintele Agenţiei Spaţiale Romane (ROSA), Dr. Fiz. Marius Ioan-Piso.

“România este implicată în programele europene de explorare spaţială, dezvoltând totodată colaborări şi cu parteneri internaţionali, cum este colaborarea pentru misiunile iniţiate de NASA de explorare a Lunii cu echipaj uman. România este lider regional în domeniul spaţiului şi este necesar să ne păstrăm şi dezvoltăm această poziţie deoarece viitorul este în spaţiu, un domeniu în care investiţiile aduc dezvoltare tehnologică, ştiinţifică, economică şi de talente de cel mai înalt nivel, progres care generează ulterior beneficii pentru întreaga societate”, a continuat Preşedintele ROSA.

În 2021, România sărbătoreşte 40 de ani de la zborul primului şi singurului cosmonaut roman, Dumitru-Dorin Prunariu.

“Experienta activităţilor spaţiale pe care România le desfăşura acum 40 de ani, elementul de vârf fiind zborul primului roman în cosmos, a fost fundaţia pe care România a construit în aceşti ani colaborări internaţionale, consolidându-şi rolul de naţiune spaţială. Sper că în urma acestei campanii să pot preda ştafeta următorului astronaut roman, care să reprezinte România în viitoarele misiuni de explorare spaţială” a declarat Dl Prunariu.

La nivel naţional, Agenţia Spaţială Romană (ROSA) va conduce o campanie de informare cu scopul de a atrage cei mai buni candidaţi români.

“Atât la nivelul Agenţiei Spaţiale Europene, cât şi la nivelul ROSA, ne dorim totodată să creştem numărul de aplicaţii din partea femeilor calificate pentru această poziţie. De asemenea, prin Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO România), vom folosi această oportunitate pentru a atrage copiii şi tinerii de astăzi către cariere din domenii STEM (Ştiinţa, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) întrucât spaţiul oferă oportunităţi diverse de carieră, de la astronauţi, cercetători şi ingineri până la jurişti”, a declarat Oana Sandu, coordonatorul campaniei de comunicare în România.