Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat misiunile ce le revin în lupta antiinfracțională, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, acționând totodată și pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.
În ultimele 24 de ore efectivele MAI din structurile operative au intervenit la peste 4.000 de evenimente dintre care aproximativ 2.360 circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.680 intervenții în situații de risc și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

Infracțiuni sesizate sau constatate

Structurile de poliție, au intervenit la 2.361 evenimente, dintre care 1.943 sesizate prin SNUAU 112 și 418 prin alte modalități.
În ultimele 24 de ore au fost sesizate 683 de posibile infracțiuni, aproape un sfert dintre acestea fiind sesizări din oficiu.
Au fost prinși în flagrant, de către polițiști 126 autori de infracțiuni. De asemenea, au fost depistate 19 persoane urmărite național sau internațional, iar 7 autori au fost identificați în dosarele cu AN.
În urma activităților desfășurate de structurile MAI au fost dispuse măsuri preventive pentru 27 de persoane.

Sancțiuni contravenționale aplicate

În cadrul misiunile desfășurate, polițiștii și jandarmii au aplicat peste 9.600 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 3.2 milioane lei.
De asemenea, ca măsură complementară la abaterile care au vizat siguranța rutieră, au fost reținute 700 de permise de conducere și 216 certificate de înmatriculare.

Tranzitul frontierei de stat

În cursul zilei de ieri, frontiera de stat a fost tranzitată de peste 105.000 de persoane și aproximativ 32.200 mijloace de transport.
Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 55.400 lei.
Tot ieri, polițiștii de frontieră au depistat 45 migranți ilegali pentru care au dispus măsurile ce se impun.

Intervenții în situații de urgență și persoane salvate

Pompierii au salvat 2 persoane și au acordat asistență medicală de urgență pentru 1.232 persoane. Totodată, elicopterele Inspectoratului General de Aviație au executat 11 misiuni aero-medicale în urma cărora au fost salvate 6 persoane.
Efectivele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 1.680 situații de urgență.
Pentru aplicarea măsurilor de autoprotecție, au fost transmise și 9 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT.

Controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență

Angajații IGSU au efectuat 13 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență în urma cărora au fost identificate 2 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.
De asemenea, au aplicat 44 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 8.000 lei.
Centrul Național de Conducere Integrată al MAI are în atenție situația operativă de la nivelul întregii țări pentru dispunerea măsurilor necesare în vederea eficientizării intervențiilor personalului MAI în sprijinul comunităților.

Sursa: MAI