În primele 9 luni ale anului 2023, din punct de vedere al combaterii traficului de persoane, acțiunile investigative desfășurate de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., la nivel național, s-au materializat în  efectuarea a peste 500 de percheziții domiciliare, aproximativ 200 de percheziții la autovehicule, precum și punerea în executare a 578 de mandate de aducere, pentru depistarea bănuiților, completarea materialului probator și indisponibilizarea profitului infracțional. În urma activităților, au fost reținute 293, instanțele dispunând arestarea a 210 dintre acestea. Au fost emise 16 mandate de arestare la domiciliu și 5 mandate de arestare în lipsă.

Față de 89 de persoane bănuite a fost dispusă măsura controlului judiciar, iar față de 3, măsura controlului judiciar pe cauțiune. Dintre aceste acțiuni, 69 au fost de amploare, iar 29 s-au desfășurat pentru destructurarea unor grupuri infracționale organizate.

Au fost emise 90 de rechizitorii, prin care au fost trimise în judecată 238 de persoane, pentru săvârșirea a 582 de infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, spălare de bani și infracțiuni conexe.

Totodată, prin rechizitoriile emise de D.I.I.C.O.T., au fost destructurate peste 20 de grupuri infracționale organizate, fiind trimise în judecată 359 de persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor menționate și  încheiate 14 acorduri de recunoaștere a vinovăției.

În primele 9 luni din anul 2023, la nivel Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au fost înregistrate 636 de dosare penale, în care au fost primite ordonanțe de delegare, iar în 545 dintre acestea au fost finalizate activitățile dispuse prin delegare. În aceeași perioadă, au fost puse în executare 136 de ordonanțe de instituire a sechestrului pentru 1.332.423 de lei, 142.300 de euro, 4.100 de dolari, 64.570 de euro (sumă reprezentată de alte valute transformate în euro), 21 de monede virtuale indisponibilizate, 73 de imobile și 73 de autoturisme. De asemenea, în perioada de referință, au fost indisponibilizate 809 kilograme de tutun vrac, o armă letală, 10 arme neletale, precum și 100 de bucăți de muniție.

Din numărul victimelor traficului de persoane identificate anual și raportate Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, aproximativ jumătate sunt victime exploatate în străinătate, însă detectate și identificate formal de polițiștii români din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Identificarea proactivă a victimelor este o atribuție permanentă și continuă, inerentă activității investigative a structurilor de combatere a traficului de persoane.

Structurile anti-trafic din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate sunt un partener activ și apreciat în eforturile de combatere a criminalității transfrontaliere şi de limitare a efectelor generate de traficul de persoane sau de minori.

Autoritățile române sunt deja de peste 14 ani un partener de încredere în relație cu agențiile europene din domeniul justiției și afacerilor interne, respectiv Europol și Eurojust se numără printre principalii contribuitori de informații, cazuri de succes și reprezintă un exemplu de bune practici și expertiză pe linia combaterii traficului de persoane, la nivel european, atât cantitativ, dar și calitativ. Reacția fermă și promptă a autorităților române, pe linia prevenirii şi combaterii traficului de persoane, primește constant aprecieri pozitive din partea organismelor internaționale și a omologilor europeni. O măsură eficientă de descurajare și reducere a cererii constă în incriminarea folosirii serviciilor persoanelor exploatate, măsură adoptată de țara noastră și care ar trebui să existe în toate statele care generează cerere și care nu au implementat în politicile penale pedepsirea beneficiarului serviciilor victimelor traficului.

Sursa: IGPR