Poliţia Română şi DIICOT, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează 47 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, trafic de migranţi, criminalitate informatică, trafic de droguri şi infracţiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.

În cadrul operaţiunii coordonate, realizate la nivel naţional, poliţiştii, împreună cu procurorii DIICOT, vor pune în executare 457 de mandate de percheziţie domiciliară şi 367 de mandate de aducere.

De asemenea, sunt vizate grupuri infracţionale implicate în săvârşirea altor fapte cu pericol social deosebit, care au activat pe teritoriul naţional sau cu componentă transfrontalieră.

Acţiunile urmăresc documentarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obţinute din săvârşirea de infracţiuni sau deţinute ilegal, crearea unui climat optim de siguranţă a cetăţenilor şi de protecţie a victimelor infracţiunilor.

Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză.

Pe raza judeţelor Alba şi Timiş şi a municipiului Bucureşti se efectuează 8 percheziţii, în cadrul a 5 dosare penale, la domiciliul unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunii de pornografie infantilă.

În Tulcea se efectuează un număr de 7 percheziţii domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism şi lipsire de libertate în mod ilegal.

DIICOT ST Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti efectuează 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Vâlcea şi Mureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism. În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2020-2021, un număr de 6 suspecţi, au recrutat, prin metoda “loverboy”, opt persoane de sex feminin, pe care le-au constrâns să practice prostituţia pe raza municipiilor Târgu Mureş, Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, membrii grupului reţinând sumele de bani obţinute de către persoanele vătămate, din activitatea de prostituţie.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Brăila împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila şi Brigăzii de Combatere a
Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat un număr de 6 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Brăila, într-o cauză vizând infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori. În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018 şi până în prezent, suspecţii au recrutat 5 persoane vătămate minore şi majore, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acestora, pe care le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituţiei pe raza municipiului Brăila. La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 29 persoane.

Un număr de 12 percheziţii domiciliare au avut loc pe raza judeţelor Dolj şi Bacău, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. În fapt s-a reţinut că, în perioada 2009-2010, pe raza judeţului Dolj, un număr de 5 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat, grup la care ulterior au aderat mai multe persoane, şi care a avut ca scop recrutarea mai multor tinere, în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituţiei „la stradă” sau/şi „pe casă/apartamente”). Iniţial, exploatarea victimelor a avut loc pe raza municipiilor Craiova, Piteşti şi Timişoara, iar ulterior acestea au fost transportate şi adăpostite în străinătate (Italia, Franţa, Elveţia, Spania, Germania, Danemarca).

În Bacău au fost efectuate un număr de 5 percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, camătă, şantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile şi exploatarea cerşetoriei.
În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de camătă şi exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile.

11 percheziţii domiciliare au avut loc pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunii de trafic de minori. Suspecţii au recrutat şi determinat mai multe persoane vătămate minore care beneficiază de măsuri de ocrotire socială să practice prostituţia pe raza municipiului Focşani, judeţul Vrancea, însuşindu-şi în totalitate sumele de bani astfel obţinute. Victimele erau recrutate din rândul minorelor instituţionalizate şi, prin ameninţare şi profitând de situaţia personală deosebită, erau obligate să practice prostituţia în locaţii închiriate sau „la stradă”.

20 de percheziţii domiciliare au avit loc pe raza judeţului Giurgiu şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de proxenetism şi spălare a banilor. În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2012, mai multe persoane au iniţiat un grup infracţional organizat ce şi-a concentrat activitatea infracţională pe teritoriul Spaniei, cu precădere în provincia Ourense, unde au desfăşurat activităţi de proxenetism.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității 

Foto: Mediafax