Siguranţa şi protecţia populaţiei din zona Moldovei şi Republica Moldova va creşte prin îmbunătăţirea pregătirii şi menţinerea capacităţii de intervenţie a serviciilor de urgenţă profesioniste, inclusiv SMURD, în cadrul unui proiect transfrontalier a cărui lansare a avut loc, joi, la Palatul Culturii din Iaşi.

Proiectul transfrontalier SMURD 2 este derulat cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro.

Conferinţa de deschidere a proiectului s-a desfăşurat la Iaşi, în prezenţa şefului DSU, Raed Arafat, şefului IGSU, general maior Dan Paul Iamandi, secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova. Alexandru Oprea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, reprezentanţi ai Diecezei Romano Catolice.

Prin intermediul acestui proiect se doreşte creşterea siguranţei şi protecţiei populaţiei prin îmbunătăţirea pregătirii şi menţinerea capacităţii de intervenţie a serviciilor de urgenţă profesioniste, inclusiv SMURD, în zona transfrontalieră.

“Proiectul întăreşte colaborarea pe care o avem. S-a văzut foarte bine ce colaborare există între noi şi R Moldova pe partea situaţiilor de urgenţă, fie cu Ministerul de Interne, fie cu Ministerul Sănătăţii. Cred că cel mai elocvent exemplu a fost modul în care au lucrat echipele noastre împreună în Grecia. Există şi cooperarea transfrontalieră pe elicopterele SMURD, care intervin la solicitare sau la urgenţe, din judeţele Iaşi şi Galaţi. Sper că acest proiect va întări această colaborare şi va crea bază pentru viitorul proiect. Deja colegii încep să se gândească la un proiect care să întărească colaborarea transfrontalieră mai ales în situaţii precum pandemia, un cutremur major sau altceva. Este clar că nu există graniţe pentru astfel de urgenţe şi e clar că trebuie să intervenim împreună, să lucrăm împreună”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Sursa foto: Facebook