Şeful statului Klaus Iohannis a găzduit, vineri la Palatul Cotroceni, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9). Evenimentul a fost organizat la invitaţia Preşedintelui României şi a Preşedintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format, şi s-a desfăşurat cu prezenţa la Bucureşti a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti.

Klaus Iohannis: “Profit de oportunitate ca să-l salut pe secretarul general al NATo, care ni se alătură în format online. Din 24 februarie gestionăm o situaţie de securitate nouă, traversăm un moment crucial pentru statele NATO de pe Flancul Estic. România e ţara NATO cu cea mai mare frontiră cu Ucraina (…) Formatul Bucureşti 9 oferă o valoare adăugată clară în coagularea mesajelor şi o abordare coordonată a celor nouă aliaţi de pe Flancul Estic. Reuniunea aceasta e mai relevantă ca oricând”. 

De asemenea, Iohannis a punctat că „riscurile de securitate la adresa României şi în Marea Neagră sunt în creştere. Consolidarea Flancului Estc, în special zona sudică, devine urgentă”.

Reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.

Foto: presidency.ro