Aproximativ 600 de militari români și aliați iau parte, în perioada 12-16 iunie, la exercițiul multinațional „Dacian Strike 23” (DAST23), care se desfășoară în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați.

La pregătirea DAST23, exercițiu planificat și condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, participă, în principal, capabilități ale Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est, Brigăzii 1 Luptă (SUA), Diviziei 10  Vânători de Munte (SUA), Grupului de Luptă NATO din România, Brigăzii de Informații Militare și Batalionului 52 LAROM. De asemenea, la exercițiu sunt prezente forțe și mijloace ale Forțelor Aeriene Române (IAR 99 Șoim, IAR 330 Puma Socat și IAR 330 în configurație MEDEVAC), Forțelor Aeriene Italiene (Eurofighter Typhoon EF2000), respectiv din Poligonul de antrenament Novo Selo/Bulgaria și Grupul de Luptă NATO din Bulgaria.

 

DAST23 face parte din seria de exerciții „Dacian Strike”, fiind la prima iterație din 2023. Este un exercițiu de comandament de tip joint (întrunit) cu trupe în teren, care urmărește antrenarea și validarea echipei de conducere a focului întrunit a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est în exercitarea controlului spațiului de luptă aerian și terestru din responsabilitate, prin integrarea tuturor elementelor și structurilor de tragere din compunere.

Sursa: MApN