Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării şi al Internelor, fondatorul UNPR, a transmis joi un mesaj cu ocazia Zilei Eroilor. Acesta afirmă că valorile şi simbolurile naţionale trebuie respectate şi apărate, amintind că în mandatul său la MApN a fost construit Monumentul Eroilor Militari în Parcul Tineretului din Capitală.

“Dragi prieteni,

Astăzi creştinii din lumea întreagă întâmpină Ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În această zi sfântă, Armata României cinstește Eroii Neamului.

Credinţa şi speranţa i-au călăuzit pe eroii noştri de-a lungul momentelor de cumpănă ale istoriei. Eroii nu trebuie uitați niciodată, dăruirea și jertfa lor trebuie să rămână veșnic în memoria noastră, instituțiile din sistemul de securitate al României trebuie să fie puternice, iar haina militară trebuie să fie respectată.

Trebuie să apărăm întotdeauna valorile și simbolurile naționale și trebuie să respectăm și să apărăm militarii si politistii activi, în rezervă sau în retragere, veteranii de război și drepturile lor.

Eu așa am înțeles să fac, în toate demnitățile deținute în statul român. Am sprijinit concret, instituțiile și oamenii din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională și voi continua să o fac.

Ca premier interimar, în anul 2015 am initiat si promovat Legea nr. 223 privind pensiile militare de stat. Ca ministru al apărării, am modificat statutul soldatilor si gradatilor voluntari, care erau discriminati, pentru că ieseau din sistem la doar 40 de ani, fără drepturi, fiind, practic, abandonați de stat. Datorită noilor reglementări, ei sunt soldati si gradati profesionisti, pot sa activeze în armată până la 55 de ani și au drepturi identice cu cele ale celorlalți militari.

Am venit în sprijinul urmasilor eroilor din teatrele de operatii, sotiile lor sunt astăzi angajate în ministerele de resort, iar copiii acestora studiaza în scolile militare.

Pentru a cinsti eroii, în mandatul de ministru al apărării naționale, am ridicat, in Parcul Tineretului, Monumentul Eroilor Militari căzuţi la datorie în teatrele de operații și pe teritoriul național.

Monumentul a fost realizat prin contribuția personală a mea și a primarului Piedone, ca un omagiu veșnic adus militarilor care și-au onorat cu demnitate jurământul față de Patrie.

Bunii şi străbunii noştri căzuţi în războaiele de Independenţă, de Întregire a neamului şi de apărare a fiinţei naţionale, eroii ucişi în lupta de rezistenţă anticomunistă, cei martirizaţi în temniţele comuniste şi eroii-martiri din timpul Revoluţiei române din 1989, merită cu prisosinţă să primească slava şi preţuirea noastră.

Eroii noştri căzuţi la datorie în teatrele de operaţii pentru îndeplinirea angajamentelor internaţionale de securitate ale României sunt prezenţi în sufletele şi rugăciunile noastre. Astăzi le aducem cu toții un pios omagiu.

Să păstrăm în amintire viu exemplul înaintaşilor noştri, să ne slujim țara cu credinţă şi onoare, să cinstim veșnic eroismul şi jertfa lor, cu demnitate, înţelepciune, să fim uniți şi solidari.

Dumnezeu să binecuvânteze România, Armata şi pe toţi Eroii Neamului nostru!

Hristos s-a înălţat!”