În anul în care se împlinesc 150 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu, o amplă manifestare culturală a fost găzduită recent de Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat de organizat de CCS Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană, sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca și Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România.

Intervențiile prestigioșilor invitați – profesori universitari, academicieni, istorici, oameni de cultură, conducători ai instituțiilor organizatoare și partenere – au fost intercalate de momente lirice, prin recitalul poetic susținut de actorul și poetul clujean Dorel Vișan și prestația artistului Nucu Pandrea. Evenimentul-dezbatere pe marginea volumului „Avram Iancu. O viață de erou”, autor Silviu Dragomir, ediție îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, a fost moderat de Vasile George Dâncu, directorul editurii Școala Ardeleană.

„Avram Iancu a avut demnitatea să arate că cel care a organizat Revoluția în 1848 poate să ducă la o organizare a națiunii. Avram Iancu a demonstrat organizare militară și a demonstrat organizare administrativă și civilă.  A refuzat onorurile, propunerile curții imperiale de la Viena și a rămas să apere drepturile românilor din Apuseni. Ce înseamnă asta? Înseamnă un lider. Aveam nevoie de lideri, și am demonstrat că sunt lideri adevărați. Asta a vrut și Silviu Dragomir să demonstreze în 1924. Dacă aveam lideri adevărați, nu era dezastrul din 1940, și în Basarabia și în Transilvania. Dacă aveam lideri adevărați și după 1990, nu aveam plecați 4-5 milioane de români în lumea largă ca să-și caute existența cotidiană. Mesajul lui Silviu Dragomir, și mulțumim și editurii și editorilor acestei noi ediții, ne reconstituie și ne atrage atenția că un lider se definește prin fapte. Faptele sunt duse cu poporul, pentru popor. Cred că acest lucru trebuie să îl învețe și liderii sau cei care ar pretinde să fie lideri astăzi în România”, a afirmat prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, coordonator al colecției de Istorie Contemporană din cadrul editurii Școala Ardeleană.

Foto: Făclia