O Românie puternică, o națiune sigură și prosperă nu poate exista fără un sistem de securitate puternic sau fără o societate unită

Marea Unire este cel mai important reper istoric al României și ține de noi să păstrăm vie amintirea unui moment care a marcat destinul națiunii noastre.
Am trăit recent împlinirea a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei și a Banatului cu România și înțelegem mai bine acum cât de mult au contat unitatea, independența și suveranitatea câștigate cu efort, cu sacrificiu și cu sângele eroilor noștri. Înțelegem mai bine care este destinul nostru ca națiune și care este obligația noastră față de generațiile care vor veni. Înțelegem mai bine că datoria noastră este să luptăm în continuare pentru a păstra ceea ce am primit și pentru a desăvârși idealul la care au visat generații întregi de români.

Este important să ne gândim la cei care și-au dat viața pentru țară și să ne rugăm pentru ei. La fel de important este să ne gândim și la cei care slujesc astăzi sub drapel pentru siguranța întregii societăți. Ei sunt cea mai bună garanție că România va rămâne așa cum o știm astăzi și că Marea Unire va fi apărată cu orice preț.

În aceste vremuri grele vedem cât de importantă este Armata țării, nu doar ca simbol al devotamentului, ci ca instituție de bază a Statului Român. Trebuie să înțelegem că o națiune sigură și prosperă nu poate fi construită fără o Armată puternică. Din acest motiv, am susținut legea statutului soldaților și gradaților voluntari, am susținut o nouă lege pentru salarizarea cadrelor militare și am luptat pentru înzestrarea cu echipamente și tehnică de ultimă generație.

Ca ministru, ca viceprim-ministru și ca prim-ministru interimar am făcut tot ceea ce a ținut de mine ca instituțiile care formează sistemul de securitate al României să fie puternice. Am făcut tot ce a ținut de mine ca militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră și toți angajații din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională să primească drepturile care li se cuvin, iar haina militară să-și recapete prestigitul pe care îl merită.

O Românie puternică nu poate exista fără un sistem de securitate puternic. În egală măsură, o Românie unită nu poate exista fără o societate unită.
Tocmai din acest motiv, mesajul UMPMV către toți românii este de unitate și solidaritate. Lucrurile care ne unesc sunt cu mult mai importante decât cele care ne despart. Ține de noi să trecem peste divergențele de opinii, peste orgolii și peste interese înguste personale, de grup sau de partid.

Trebuie să privim cu toată responsabilitatea către acele valori, către principiile și reperele care ne definesc ca națiune. Iar pe acest fundament comun, trebuie să construim o națiune mai puternică și mai unită. România este țara tuturor cetățenilor ei. La rândul nostru, fiecare dintre noi este parte a întregii națiuni. Să înțelegem acest lucru, să ni-l asumăm ca atare și să luptăm împreună pentru ca idealurile Marii Uniri să devină un scop comun al întregii societăți. Să fim mai mult decât o sumă de comunități, să fim, înainte de toate, o Națiune!