Premierul interimar Gabriel Oprea a reconfirmat, în cadrul întâlnirii de joi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aprecierea României față de eforturile NATO pentru “consolidarea securității Aliaților estici și pentru întărirea dimensiunii de apărare colectivă”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis AGERPRES, în cadrul discuțiilor, Oprea a reiterat “angajamentul României privind contribuțiile de substanță la misiunile și obiectivele Alianței Nord-Atlantice, apreciind că o Alianță puternică, unită și dotată cu resursele și voința politică necesare este indispensabilă pentru stabilitatea și securitatea regiunii noastre și a Europei”.

Premierul interimar a arătat că situația de securitate din vecinătatea României și din Marea Neagră rămâne “îngrijorătoare”, fapt ce reclamă “o atenție sporită din partea NATO”.

Gabriel Oprea a subliniat și importanța pe care România o acordă relației transatlantice și “determinarea guvernului de a spori bugetul apărării pentru a atinge un nivel de 2% din PIB până în 2017, în sensul deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din septembrie 2014”.

În context, Oprea a accentuat importanța pe care România o acordă implementării deciziilor adoptate de șefii de stat și de guvern anul trecut în Marea Britanie, în special a Planului de acțiune al NATO privind creșterea capacității operaționale.

Totodată, premierul interimar a subliniat interesul pentru “o abordare ambițioasă” a agendei viitoarei reuniuni Aliate la nivel înalt de la Varșovia, din iulie 2016, în sensul continuării procesului de adaptare a NATO la evoluțiile de securitate cu impact pe termen lung și a prezentat preocupările Guvernului de consolidare a unui cadru instituțional “coerent și operațional” pentru  prevenirea și combaterea riscurilor și a provocărilor de securitate neconvenționale.

La rândul său, secretarul general al NATO a apreciat “în mod deosebit” contribuția României la misiunile și obiectivele NATO. El a salutat angajamentul României în Afganistan, profesionalismul și dedicarea militarilor români, precum și decizia de sporire a cheltuielilor pentru apărare și de consolidare a capacităților operaționale.

Data evenimentului 2 iulie 2015