Echipa Națională de Rugby a României s-a clasat pe podium la Campionatul European de Rugby 2023, obținând medalia de bronz după o confruntare cu echipa Spaniei.

”Stejariiau învins Naționala de Rugby a Spaniei chiar la ea acasă și au obținut mult râvnitul loc pe podiumul european, cu o medalie de bronz.

Reușita rugbiștilor români vine după multă muncă și efort și în ciuda piedicilor puse de Ministerul Sportului, care nu a susținut pe deplin echipa națională. Spre exemplu, în comparație cu echipa de rugby a Georgiei, naționala României a avut un buget mult mai mic, de doar 1,1 milioane de euro. Georgia, pe de altă parte, a alocat 20 de milioane de euro pentru naționala sa de rugby în anul Campionatului Mondial.

Echipa de rugby este singura echipă națională a României care participă la o cupă mondială. Rezultatele stejarilorau fost și sunt excepționale, ceea ce le-a adus recunoaștere pe plan internațional și un loc de seamă în elita rugby-ului mondial. Cu toate acestea, rugby-ul românesc este slab finanțat de Ministerul Sportului.

Din păcate pentru sportul românesc, dintre toate echipele care participă la Campionatul Mondial, Naționala de Rugby a României este echipa cu cea mai mică investiție din partea statului, deși rezultatele sunt mereu foarte bune. Pare că Ministerul Sportului și ministrul Eduard Novak nu au niciun interes să susțină o echipă performantă, care aduce premii României.

Stejariiau avut probleme și cu stadionul pe care se antrenează și joacă meciurile naționale și internaționale, iar Ministerul Sportului pare că nu face nimic să rezolve această problemă. Inaugurat recent, după ce o bună perioadă de timp nu a existat în România un astfel de stadion de rugby, Arcul de Triumfgăzduiește acum inclusiv meciuri de fotbal, ceea ce îngreunează situația echipei de rugby.